• Uzantılar
    Uzantılar
    Kaydet
  • Kategoriler
    Kategoriler
    Kaydet
  • Satış Tipi
    Satış Tipi
    Kaydet
  • Alan Adı Uzunluğu
    Alan Adı Uzunluğu
    Arası
    Kaydet
  • Fiyat Aralığı
    Fiyat Aralığı
    Arası
    Kaydet
  • Dil
    Dil
    Kaydet
  • Özel Alan Adları
    Özel Alan Adları
    Kaydet
  • Alan Adı Yaşı
    Alan Adı Yaşı
    Arası
    Kaydet
  • Eklenme Tarihi
    Eklenme Tarihi
    Kaydet
  • Teklif Sayısı
    Teklif Sayısı
    Arası
    Kaydet
  • Özel Karakterler
    Özel Karakterler
    Kaydet
  • Güvenli Arama

Alan Adı Sözlüğü

Alan Adı: İnternet üzerindeki lokasyonunuzu veren isimlerdir. Numaralardan, harflerden oluşurlar ve çeşitli uzantıları vardır. (Örn. AlanAdlari.com gibi). Bir alan adı ziyaretçileri belirli bir IP adresine yönlendirir ve bu adres aynı zamanda web sayfası olarak da adlandırılabilir.

Alan Adı Açık Artırması: Alan adlarının halka açık satışa sunulması ve en yüksek teklifi veren kişiye verilmesi sistemidir. Fakat bu açık artırmalara girilmesi için öncelikle bir minimum satış fiyatının karşılanması gerekmektedir.

Alan Adı Uzantısı: Ülke kodu, jenerik ya da sponsorlu üst seviye alan adları için kullanılan genel bir tabirdir.

Alan Adı Yatırımcısı: Yatırım geri dönüşü sağlamak üzere alan adı alıp satan ve satış döngüsü devam ederken yatırım geri dönüşümünü güçlendirmek için alan adı portföyü oluşturan kişilerdir. Bu kişiler değeri genellikle doğrudan trafiğe bağlı olan jenerik alan adlarına yatırımlarını kanalize ederler. Bu kişiler uluslararası terminolojide genellikle “domainer” olarak adlandırılmaktadır.

Alan Adı Yönetim Paneli: AlanAdları.com hesabınızda listelenen bütün alan adlarınızı takip etmenizi sağlar. Buradan satış ayarlarınızı güncelleyebilir, kategorilerinizi değiştirebilir, vitrin hizmeti satın alabilir, alan adınızın satış şansını arttırmak için ek ürünlerden faydalanabilir ve açık artırmalara başvurabilirsiniz. Sayfaya gidebilmek için üye girişi yaptıktan sonra “Hesabım”a gidip “İlanlarım” kısmına gidebilirsiniz.

Alıcı Kontrol Paneli: Onay bekleyen alan adlarınızı, aracılık başvurularınızı, aldığınız teklifleri, açık arttırma işlemlerini ve izleme listenizi kontrol edip yönetebileceğiniz paneldir. AlanAdları.com’a üye girişi yaptıktan sonra Hesabım sekmesinden Alıcı Kontrol Paneline ulaşabilirsiniz.

Alt-Alan Adı: Subdomain olarak da bilinen ve bir sayfayı belirlemek için alan adından önce gelip kullanılabilen özel örneklerdir. Bunun bir örneği de google.com daki hesap giriş sayfasıdır. Hatırlayacağınız gibi sayfa accounts.google.com şeklinde açılmaktadır.

Aracılık: Bir alan adının alım ya da satımını kolaylaştırmak için AlanAdları.com uzmanının aracılık yapma hizmetidir. Bu hizmet alan adı alım ve satımı için kullanılabilir.

Birincil Alan Adı Pazarı: Kimsede kayıtlı olmayan alan adlarının bir kayıt şirketinden ilk defa alınmasıdır.

Cybersquatting: Bu işlem bir alan adının, marka haklarının başkasında olduğunu bile bile kötü niyetle kayıt edilmesidir. Bu kullanıcı alan adının üzerine havadan gelip oturur, (squat) ve marka sahibine çok yüksek meblağlara satar. Genellikle bu durum alan adı yatırımcılığı ile karıştırılmaktadır.

Değerleme: Bir alan adının profesyonel olarak AlanAdları.com uzmanları tarafından fiyat değerlemesinin yapıldığı hizmettir. Bir alan adı değer biçme sürecinde günümüz alan adı pazarını şekillendiren bir çok nesnel ve öznel faktörler incelenmektedir.

DomainBülten.com Tanıtımı: Alan adınızı AlanAdları.com’a satışa çıkarttıktan sonra +50.000 aboneli alan adı bülteninde alan adınızın satışta olduğuna dair bilgi verilen ücretli hizmettir.

Domaining: Alan adı yatırımcılığı olarak da bilinir. Gelir getirmek üzere, alan adlarını alım satım döngüsünde kullanma işlemidir.

Drop Catching: Önceki kullanıcıları tarafından zamanı dolduktan sonra kayıt yenilenmesi gerçekleştirilmemiş (düşen) alan adlarının üçüncü taraflar tarafından kaydettirilmesi işlemidir.

Fikri Mülkiyet Kanunları: Fikri mülkiyetleri savunan isimler, fotoğraflar, tasarımlar gibi olguları korumak üzere oluşturulmuş kanunlardır. Bu kanunlar, telif haklarını, marka haklarını, patentleri ve bu gibi mülkiyetleri bünyesine dahil eder.

Güvenli Ticaret Aracılığı: Alan adlarının satışı gerçekleştirildikten sonra satıcı ile alıcı arasındaki transferin güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için AlanAdları.com tarafından sağlanan hizmettir.

gTLD (Jenerik Üst Seviye Alan Adı): Herhangi bir coğrafi bölgeden kaydı yapılabilen doğası gereği global bir duruş gösteren üst seviye alan adlarıdır.

Görüntülenme: Bir alan adı ya da web sayfasındaki görüntülenme sayısını vermektedir. Bu rakam genellikle ziyaretçi sayısından fazla olmaktadır. Çünkü bazı ziyaretçiler bir ya da birden fazla sayıda, ilgili alan adlarına giriş yapabilirler.

Hemen Al: Alan adı sahiplerinin kendi alan adlarını AlanAdları.com’a ekledikten sonra sabit bir satış fiyatı belirlemesidir. Eğer bir alıcı ilgili alan adının hemen al fiyatını kabul edip onaylar ise anlaşmaya otomatik olarak varılmış olunur ve güvenli ticaret aracılığı hizmetleri başlar.

Hemen Al Listesi: AlanAdları.com dijital piyasasındaki satıcılar tarafından hemen al fiyatı belirlenmiş alan adlarının bir arada görüntülendiği listedir.

Hesabım: Alan adı portföyünüze ulaşıp, alış-satış, transfer, satış sayfası tanımlanmış alan adlarınızın optimizasyonu gibi yönetim işlemlerinizi gerçekleştirmenizde yardımcı olur, hesap ayarlarınızı ve bilgilerinizi güncelleştirmenizi sağlar.

ICA (Internet Commerce Association) Çevrim içi Ticaret Kurumu: Sorumluluk sahibi insanlar ve işletmeler tarafından bir araya gelerek, internet ticaretindeki kamu güvenliğini sağlamak üzere kurulmuş kar amacı gütmeyen bir kuruluştur.

IDN/Uluslararasılaştırılmış Alan Adları: İçinde ingilizce dışında karakterler bulundurulabilen alan adlarıdır. Türkçe, İspanyolca, Fransızca ve diğer Asya kökenli diller (Japonca,Çince) latin olmayan karakterler içermektedir.

IP (Internet Protokol) Adresi: Bir ağdaki aygıtların kendi aralarında iletişim gerçekleştirmelerini sağlayan, her aygıt için özgü bir kimlik ya da bir etiket gibi kullanılan numerik adrestir.

İsim Sunucusu: Bir sunucunun yerini belirlemek için kullanılan adrestir. (Örn. AlanAdları.com satış sayfası isim sunucuları bu şekildedir: NS1.ALANADLARI.COM ve NS2.ALANADLARI.COM )

Jenerik Alan Adları: Genellikle coğrafik alanları, genel markalaştırılmamış ürün ve hizmetleri ya da sözlükte karşılıkları olan kelimeleri içeren alan adlarıdır.

Kategori Öncelikli Listeleme: Alan adınızı AlanAdları.com’da satışa çıkarttıktan sonra belirlemiş olduğunuz kategorilerdeki en üst sıralarda yayınlanmasını sağlayan ücretli hizmettir.

Koyu Listeleme: Alan adınızı AlanAdları.com’da satışa çıkarttıktan sonra göze daha çarpıcı olması için alan adınızın koyu renkle (bold) belirgin hale getirildiği ücretli hizmettir.

Öne Çıkanlar: Kısa, jenerik ve tanımlayıcı alan adlarından oluşan ve AlanAdları.com uzmanları tarafından belirlenmiş bazı kriterleri karşılayan alan adlarıdır.

Registrant: Türkçe kaynaklarda hala karşılaşabilme ihtimaliniz olan, bir ifade olup bir alan adı kayıt şirketinde kayıtlı bir alan adı olan kullanıcıya denir.

Registrar: Godaddy, Natro, İsimtescil, İHS gibi alan adı kayıt işlemleri gerçekleştirmeye yetkisi olan şirketlerdir. Bu şirketler birincil alan adı pazarının distribütörleri olarak çalışırlar.

Registry (Merkezi Kayıt Operatörü): Müşteri veri tabanı yönetimi, bölge dosyası yayını, DNS operasyonları, pazarlama ve politika belirleme gibi hizmetler veren şirketlerdir. Bunlardan en çok bilineni VeriSign’dır.

Minimum Satış Fiyatı: Bir alan adının açık artırmada satın alınması için belirlenen fiyattır. Bazı açık arttırmalarda bu sistem yerine en yüksek teklifi veren kişi alan adını almaktadır. Bu gibi açık arttırmalar için minimum satış fiyatı söz konusu değildir.

Sosyal Medya Tanıtımı: Alan adınızı AlanAdları.com’da satışa çıkarttıktan sonra daha çok kişiye ulaşabilmesi için sosyal medya kanallarımızda alan adınızın satışta olduğuna dair bilgi verildiği ücretli hizmettir.

Satış Sayfası: ÜCRETSİZ satış sayfası hizmetinden faydalanan bir alan adına doğrudan girildiğinde, alan adının satın alınabilirlik durumu, alan adı sahibi tarafından belirlenmiş fiyat değeri ve alan adının satış türü görüntülenmektedir.

Teklif Ver: Pazarlıkların başlangıç noktası olarak kabul edildiği alan adı ücretlendirme seçeneğidir. Aynı zamanda pazarlık ya da müzakere olarak da kullanabiliriz.

Tescil: Bir alan adının üzerinde hak iddia etmek üzere kayıt şirketleri aracılığıyla gerçekleştirilen işlemdir. Bu hem birincil hem ikincil alan adı pazarı için geçerlidir.

Transfer: Bir alan adı satıldıktan sonra el değiştirmesi işlemidir. Transfer, alan kişi aynı kayıt şirketinde olması durumunda kayıt şirketi içinde gerçekleşir, farklı şirket olması durumunda da alıcı kendi kayıt şirketine taşınması talebinde bulunabilir.

Transfer Merkezi: Satın almış ya da satmış olduğunuz bütün alan adlarının transferlerini ve güvenli ticaret aracılık işlemlerini takip etmenizde size yardımcı olur.

Tekil Ziyaretçi: Satıştaki alan adına gelen bir ziyaretçidir. Diğer terimlerle karıştırılmaması gereken en önemli durum ise tekil ziyaretçiler birden fazla giriş yapabilirler. Örnek olarak sayfa gösterimlerinizin günlük 1000 olduğunu düşünelim bu günlük 1000 tekil ziyaretçi aldığınız anlamına gelmemektedir.

UDRP (Uniform Domain Name Dispute Resolution Policy): Alan adları yasal sorunların ve itilaf altında kalan alan adlarının sonucunu belirleyen bir hakem kurulu özelliği taşır. İnternet yargı sistemi olarak da düşünülebilir.

Ülkelere Özgü Üst Seviye Alan Adı (ccTLD): Belli bir ülke ya da bölgedeki insanlar tarafından kullanılan Üst Seviye Alan Adlarıdır. (Örn. .US ABD için kullanılan bir alan adıdır.). Bu alan adlarının kayıt prosedürü bazen kayıt işlemini yapan kişinin/firmanın o coğrafyadan olmasını zorunlu kılarken, bazıları da küresel olarak kullanıma açıktır.

Üst Seviye Alan Adı: Bir alan adının esas kelimeden sonraki kısmıdır. Genellikle de uzantı olarak kullanılır.

Vurgulu Listeleme: Alan adınızı AlanAdları.com’da satışa çıkarttıktan sonra daha çok dikkat çekmesi amacı ile arka planının farklı renk ile belirgin hale getirildiği ücretli hizmettir.

Vitrin: Alan adınızın dijital piyasamıza eklendikten sonra AlanAdları.com anasayfalarının en göze çarpan noktalarda yayınlanmasını sağlayan ücretli hizmetimizdir.

WHOIS: Kayıt ve iletişim bilgilerinin kaydının alındığı bütün kayıtlı alan adlarını dahil eden bir veritabanıdır.

Yetkilendirme Kodu: Numara, harfler ve karakterlerden oluşan, alan adının transferi sırasında alan adı kayıt firmaları arasındaki işlemler için, alan adının eski sahibinin alan adını satın alan kullanıcıya vermesi gereken koddur. Bu kod alan adının satışı gerçekleşmeden önceki sahibinin kayıt firması tarafından sağlanmaktadır.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında verilerinizin nasıl kullanılacağı hakkında bilgi için ziyaret ediniz: Veri Gizliliği

×